Efe Obada: Ditinggalkan di Jalanan London Usia 10

Efe Obada sedang bergurau tentang bilik mesyuarat yang akan kami jalankan di ibu pejabat NFL di pusat London. Ini adalah mesyuarat pertama bilik dan reben pembukaan yang baru-baru ini kini digantung di sekitar kerangka pintu. Gunting emas besar terletak di atas meja dan dari dinding di belakang, satu gambar besar menguasai ruang. Ia menunjukkan Obada, dikelilingi oleh laut rakan sepasukan Carolina Panthers dan tersenyum lebar, sama seperti orang lain.

Foto itu diambil selepas debut hebat NFL yang berusia 26 tahun di Britain pada September 2018.

Ia meraih kegembiraan khas saat mercu tanda, kemuncak kenaikan luar biasa. Rasanya seperti itu adalah cerita yang masih difahaminya. Terutamanya bahagian di mana semuanya bermula.

Dilahirkan di Nigeria, Efe Obada berpindah ke Belanda untuk tinggal bersama ibunya ketika berusia lapan tahun. Dua tahun kemudian, dia dan kakaknya dibawa ke London.

Butiran tentang bagaimana mereka datang ke ibu negara England masih belum jelas. Perkataan “diperdagangkan” telah digunakan, tetapi Obada tidak betul-betul menerangkannya dalam istilah itu.

Yang paling terbuka dia telah menjadi subjek dalam blog di laman web Carolina Panthers pada Ogos 2017. Menulis di sana, dia berkata dia dan kakaknya dibawa “oleh orang asing yang sepatutnya menjaga kita – mereka tidak” .

Mengimbau kembali masa itu sekarang, dia enggan berkongsi butir-butir penuh pengalaman traumatik. Tetapi yang pasti adalah bahawa pada usia 10 tahun, dia ditinggalkan dengan kakaknya di jalan-jalan di Hackney, timur London.

Mereka menghabiskan dua malam tidur kasar sebelum seorang pengawal keselamatan memberi mereka perlindungan di blok menara yang dia bekerja. Dengan bantuannya, anak-anak itu akhirnya dijaga oleh kawan ibu mereka untuk sementara waktu. Apabila aturan itu runtuh, Obada menghabiskan baki zaman kanak-kanaknya di lebih daripada 10 rumah angkat yang berlainan.

Ia adalah hidup saya, cerita saya, katanya. Ia adalah apa yang saya alami.

Ada beberapa perkara yang rendah tapi ia begitu normal dan kemudian masuk ke NFL dan melihat ke belakang dan mempunyai semua orang yang mempunyai pendapat mengenai kehidupan saya seperti: ‘Oh, sebenarnya mungkin itu tidak normal.’

“Tetapi pada waktu itu saya biasa, saya adalah persekitaran saya, anda hanya perlu bertahan, adakah anda tahu apa yang saya maksudkan?”

Saudara perempuan Obada bersama dengannya sepanjang masa dalam penjagaan angkat dan mereka tetap rapat, tetapi dia enggan berkongsi apa-apa lagi mengenai dia. Ini cerita yang sama dengan isterinya – “batu beliau”. Dia telah berkata mereka bertemu di London dan dia “melihat anak patah dan menyukainya daripada saya”. Tetapi namanya? Had dari luar.

“Dia adalah untuk saya,” adalah respons jelas Obada kepada siasatan itu. Sifat hubungannya dengan ibunya kini tidak diketahui oleh bursabandar.com.

Perbincangan mengenai bon-bilik bilik seperti keluarga sering terasa seperti klise sukan. Tetapi dalam konteks zaman kanak-kanak Obada, kata-kata itu merasakan pendengaran yang lebih berkuasa untuk mengatakannya.

“Bagi saya, sebenarnya,” kata Obada. “Saya dibesarkan dalam penjagaan angkat untuk berada di dalam sebuah pasukan, ia benar-benar seperti sebuah keluarga. Terdapat ramai orang yang telah mengambil saya di bawah sayap mereka.

Bilik loker seperti rumah kedua. Anda mempunyai ruang sendiri tetapi anda adalah sebahagian daripada sesuatu yang lebih besar daripada anda.

Ia bagus untuk dikehendaki dan berasa seperti yang anda perlukan. Saya rasa saya dapat membantu pasukan ini dan mereka membuat saya merasa seperti itu, saya penting kepada mereka.

Walaupun mendiskriminasi masa kecil Obada berjuang untuk perjalanan ke NFL telah luar biasa.

Laluan yang ditubuhkan adalah melalui sistem kolej AS yang sangat berdaya saing di mana hanya 1.6% dari kolam pemain sebenarnya membuatnya pada masa yang besar.

Apabila rakan sepasukan masa depannya menamatkan pengajian dari kolej berusia 22 tahun, Obada bekerja di kilang di Welwyn Garden City di England. Dia tidak pernah bermain sukan kompetitif dalam hidupnya – apatah lagi permainan bola sepak Amerika yang terkenal.

Pengenalannya datang selepas pertemuan dengan kawan lama. Efe Obada digalakkan menghadiri sesi latihan dengan pasukan bola sepak British American London Warriors. Pada 6ft 6in dia mempunyai kedudukan untuk berjaya. Dia juga mempunyai sikap untuk membuatnya – sekurang-kurangnya kerana bola sepak memberi peluang kepadanya untuk menyalurkan pencerobohan dari masa kecilnya yang sukar dengan cara yang positif.

Selepas hanya lima perlawanan dengan Warriors, sportsbook malaysia melihat Obada sedang dalam perjalanan ke Amerika Syarikat. Dia menghadiri sesi amalan Dallas Cowboys ketika mereka bermain di London pada 2014. Pada bulan April 2015, Cowboys menandatanganinya – tetapi dia dilepas tanpa bermain. Dia juga meluangkan masa bersama Ketua Kansas City dan Atlanta Falcons sebelum dilepaskan lagi.

“Pada hari-hari awal terdapat banyak perkara, tetapi saya terbiasa dengan itu,” katanya.

“Ketika saya dewasa sedang berusaha untuk memohon pekerjaan di London dan saya tidak mempunyai kertas, saya akan melalui proses temubual tetapi kemudian datang ke: ‘Di mana pasport anda?’ Saya mendapat noes dari sana.

“Kesempatan seperti berada di NFL adalah sesuatu yang anda perlu bertahan selama mungkin, kerana saya tahu bahawa sekali peluang itu hilang saya kembali ke gudang yang melakukan 9-5.

“Jadi itu adalah perkara saya, selagi ada peluang dan ada orang di sekeliling saya yang boleh membantu saya melalui pintu dan memberi saya peluang untuk maju dan berkembang, saya akan terus kembali – tidak kira berapa noes yang saya dapat. “

The NFL’s International Pathway eventually provided a yes. A programme set up in 2017 to give international athletes the chance to make it, Efe Obada was part of the first intake.

Foreign-born NFL players are rare. Less than 3% of players in the 2018 season were born overseas. British players are rarer still – historically, Canada, Germany, and Jamaica have contributed the most non-American players. In the 52 editions of the Super Bowl to date there have only been five Britain-born winners – most recently the Philadelphia Eagles’ running back Jay Ajayi in 2018.

The NFL is keen to grow the game internationally, and particularly in the UK. Its plush central London headquarters overlooking Leicester Square attests to this, as do the four regular-season NFL matches the capital will host next season.

But for the chance to shine through that international focus, Obada might not have found himself assigned to the Carolina Panthers. He could well have followed a very different path in London – and this is a fact he is keenly aware of and a big motivating factor behind his regular trips back.

Obada spends much of his downtime either reading about London’s youth violence problems online from the USA, or trying to do something about it. Three of his friends when he was a teenager were killed in gang violence. It remains an issue close to home.