RasenBallsport Leipzig

RasenBallsport Leipzig adalah kelab yang bermain di Bundesliga dengan berjuta-juta kontroversi. Dari segi tim tim timah ke kisah kejayaan menjadi pasukan promosi pertama untuk diselesaikan sebagai pasukan teratas Bundesliga, Leipzig. Secara automatik, Leipzig akan mengambil bahagian dalam persembahan raja-raja Eropah, Liga Juara-Juara Eropah.

RasenBallsport Leipzig e.V. adalah nama lengkap kelab ini. Pasukan yang berpangkalan di Leipzig, Saxony, dibentuk pada tahun 2009 oleh sebuah syarikat minuman tenaga, Red Bull GmbH. Syarikat itu membeli hak untuk kelab persaingan kelima di Jerman, SSV Markranstadt. Pasukan yang dibeli oleh Red Bull telah dinamakan semula RB Leipzig seperti yang kita tahu sekarang.

Dalam masa lapan tahun, Leipzig telah berorientasi untuk dapat menembusi persaingan tertinggi Jerman, Bundesliga. Pelan Red Bull untuk menolak Leipzig berjalan lancar. Selepas dimiliki secara rasmi oleh Red Bull, Leipzig segera memerintah NOFV-Oberliga Sud atau pertandingan kasta Jerman kelima.

Selepas promosi, ke Rantaualliga Nord, Bursabandar melihat Lepzig juga berjaya keluar sebagai juara dan promosi ke tahap di atas. setahun yang lalu Leipzig Berjaya divisi ketiga liga Jerman atau disebut 3.Liga. Setahun kemudian selepas promosi di 2. Bundesliga, seperti yang diramalkan, Lepzig dapat menyebarkannya. Akhirnya, pada 8 Mei 2016, Leipzig dinaikkan pangkat ke Bundesliga. Ini membenarkan tuntutan awal Red Bull apabila mereka membeli lesen kelab bahagian kelima yang sekurang-kurangnya dalam lapan tahun mereka akan membawa pasukan untuk bermain di Bundesliga.

Pasukan RasenBallsport Leipzig

NoPosisiPemain
1GKYann Sommer (vice-captain)
4DFMamadou Doucouré
5MFTobias Strobl
6MFChristoph Kramer
7MFPatrick Herrmann
8MFDenis Zakaria
10FWMarcus Thuram
11FWRaffael
13FWLars Stindl (captain)
14FWAlassane Pléa
15DFLouis Beyer
16MFIbrahima Traoré
17DFOscar Wendt
18DFStefan Lainer
19MFFabian Johnson
21GKTobias Sippel
22MFLászló Bénes
23MFJonas Hofmann
24DFTony Jantschke
25DFRamy Bensebaini
26FWTorben Müsel
28DFMatthias Ginter
30DFNico Elvedi
31GKMax Grün
32MFFlorian Neuhaus
36FWBreel Embolo
37MFKeanan Bennetts
38DFMarcel Benger

Sejarah Kelab RB Leipzig

RasenBallsport Leipzig secara automatik menjadi kelab termuda di Jerman jika dikira sebagai sebuah kelab yang bernama Leipzig, bukan sebagai kelab yang bermain di bahagian kelima. Jadi, pada tahun 2009, syarikat minuman tenaga, Red Bull, membeli lesen pasukan bola sepak, SSV Markranstadt. Pada masa itu, SSV Markranstadt bermain di bahagian kelima. Kemudian selepas dibeli, nama pasukan telah ditukar kepada RB Leipzig. Dalam masa yang singkat, Leipzig dinaikkan ke bahagian yang lebih tinggi sehingga akhirnya pada 2016 ia mampu mempromosikan di Bundesliga. Pada asasnya, perjalanan Leipzig dari pembentukannya hingga ke hari ini seperti itu. Tetapi tidak boleh menyakitkan untuk mendengar cerita yang lebih terperinci di belakang penubuhan RB Leipzig.

Dietrich Mateschitz adalah salah satu nama yang paling penting dalam pembentukan RB Leipzig. Dietrich adalah pemilik bersama Red Bull GmbH. Selama tiga setengah tahun dia mencari tempat yang sesuai untuk melabur dalam bola sepak Jerman. sebelum memilih Leipzig, maka Dietrich dan syarikat itu menganggap bandar-bandar di Jerman barat seperti Hamburg, Munich dan Dusseldorf. Tetapi akhirnya kota yang dipilih adalah Leipzig.

Sebenarnya, 2009 bukan percubaan pertama Red Bull untuk ‘membuat’ kelab itu. Percubaan pertamanya berlangsung pada tahun 2006. Pada masa itu, Dietrich, kawan rapat Franz Beckenbauer, dinasihatkan membeli sebuah kelab di bandar Leipzig. Dietrich bersetuju dan cuba membeli kelab FC Sachen Leipzig. Secara kebetulan, pasukan ini berada dalam keadaan yang berpanjangan. Pada masa itu Dietrich menawarkan pelaburan sebanyak 50 juta euro dengan syarat FC Sachen Leipzig mesti menukar nama dan warnanya. Pada masa yang sama, Sachen, yang bermain di Oberliga, kasta bola sepak Jerman keempat, harus menjaga proses pelesenan Persatuan Bola Sepak Jerman (DFB). Akibatnya, DFB menolak nama baru dari Sachen dan memberi input kepada kelab tentang bahaya pengaruh besar dari syarikat itu jika Red Bull melabur. Sebagai tambahan kepada kenyataan DFB, penyokong FC Sachen juga membantah keras selama berbulan-bulan sehingga kelab itu menolak tawaran pelaburan Red Bull. Akhirnya, Red Bull membatalkan pelaburannya. Dalam percubaan sulungnya, syarikat yang membawa logo itu gagal.

Red Bull kemudian menyasarkan Jerman Barat. Fc Pauli adalah sasaran. Red Bull kemudian berbincang dengan pihak pengurusan St. Pauli. Red Bull bermula dengan sukarela untuk menaja St. Pauli. Tawaran Red Bull kemudiannya gagal kerana peranan penyokong yang campur tangan untuk membantah, walaupun dalam jangka masa yang singkat. Seterusnya Red Bull cuba ke kelab di Hamburg. tetapi usaha Red Bull ditolak secara langsung oleh kelab kerana kelab itu sudah tahu apa yang sebenarnya dilakukan oleh Red Bull. Pendekatan Red Bull juga berlaku kepada TSV 1860 Munich melalui rundingan tertutup. Tetapi kelab itu tidak berminat untuk menerima pelaburan Red Bull.

Kegagalan untuk ‘mendapatkan’ kelab sehingga tiga percubaan tidak membuat Red Bull meninggalkan niat untuk melabur dalam bola sepak Jerman. Sports betting malaysia sekali lagi akan berunding untuk melabur di Fortuna Dusseldorf, sebuah kelab yang mempunyai sejarah yang panjang. Sebelum ia dilaksanakan, pelan Red Bull telah dimaklumkan bahawa syarikat itu mahu menguasai lebih daripada 50 peratus saham kelab. Khabar angin yang mengatakan keinginan syarikat untuk menukar nama pasukan kepada Red Bull Dusseldorf juga pecah. Penyokong Dusseldorf akhirnya mengadakan demonstrasi ganas. Sama seperti yang berlaku di Sachen Leipzig, percubaan Red Bull untuk melabur di Dusseldorf juga menerima pembangkang undang-undang dari DFB, persatuan bola sepak Jerman. Sebabnya adalah sama, DSB tidak membenarkan menukar nama untuk tujuan pengiklanan. Dusseldeorf juga menolak tawaran Red Bull. Selepas itu, Red Bull kembali mencari kelab di wilayah Jerman timur.

Walaupun ditolak oleh Sachen Leipzig, Red Bull kembali ke Leipzig. syarikat terus mempertimbangkan bahawa Leipzig adalah tempat yang paling sesuai dan menguntungkan untuk melabur dalam bola sepak. Bandar Leipzig mempunyai sejarah bola sepak yang panjang. Bandar ini adalah rumah pertama Kejohanan Bola Sepak Kebangsaan Jerman, VfB Leipzig. Walau bagaimanapun, dalam era moden, bandar tidak hadir dari acara persaingan tertinggi di negara Bavaria. Tidak ada pasukan Leipzig tempatan yang bermain di Bundesliga sejak 1994 dan tidak ada yang bermain dalam liga profesional sejak 1998. Sudah pasti, bandar Leipzig dahaga untuk Bundesliga. Leipzig adalah sebuah bandar dengan penduduk kira-kira 500,000 orang. Bandar ini mempunyai potensi ekonomi yang sangat baik. Sebab yang memperkuat keyakinan Red Bull dalam memilih Leipzig adalah tidak adanya pasukan Bundesliga yang sekurang-kurangnya terletak dekat dengan Bandar Leipzig.

Red Bull juga semakin tertarik untuk melabur di Leipzig memandangkan kemudahan di bandar ini sangat mencukupi. Leipzig mempunyai lapangan terbang yang besar, pengangkutan awam yang menghubungkan antara kawasan, dan yang paling penting, bandar ini mempunyai stadium bola sepak moden yang besar, Olympiastadion. Red Bull berfikir dan mengira bahawa melabur untuk kelab bandar yang mampu bermain di Bundesliga adalah nilai mahal.

Dirasai mendapati lokasi yang betul, kini apa yang ditanya oleh Red Bull ialah sama ada syarikat ini mahu mencipta pasukan baru dari awal atau ‘membeli’ pasukan sedia ada. Pada masa itu Red Bull merujuk Persatuan Bola Sepak Saxony (SFV), sebuah persatuan bola sepak tempatan, tentang cara membuat pasukan baru. Tetapi pada akhirnya, Red Bull tidak memilih jalan itu.

Pilihan kedua adalah untuk melabur atau secara kasar ‘membeli’ pasukan sedia ada. Red Bull memahami bahawa jalan ini tidak akan mudah. Sebelum ini mereka telah melakukan ini dan ditolak oleh kelab DFB yang tidak memberi kebenaran untuk menukar nama sebuah kelab. Tetapi perlu difahami bahawa pasukan yang perlu mengemukakan kepada sistem pelesenan DFB adalah pasukan yang bermain di bahagian atas, Bundesliga, ke bahagian keempat. Menjadi bahagian kelima pastinya tidak perlu mematuhi peraturan DFB. Ini tentunya jurang dan peluang yang paling mungkin diambil oleh Red Bull.

pada akhirnya, Red Bull menemui kelab bola sepak di sebuah kampung kecil yang bermain di bahagian kelima atau dipanggil Oberliga. Pasukan itu adalah SSV Markranstadt, yang dipimpin oleh Holger Nussbaum. Holger kemudian menerima usul cadangan Michael Kolmel dari Red Bull dengan pertimbangan keseimbangan kewangan kelab secara berpanjangan. Akhirnya rundingan bermula antara Red Bull dan SSV Markranstadt. hanya 5 minggu selepas kenalan pertama, SSV menerima cadangan Red Bull. Kelab ini menjual hak untuk bermain di Oberliga untuk Red Bull GmbH. Tiada siapa yang tahu pasti berapa banyak Markranstadt mendapat dari perjanjian itu. Tetapi kelab dijangka menerima pampasan sebanyak 350,000 Euro.

19 Mei 2009, RasenBallsport Leipzig e.V. kedudukan rasmi. Andreas Sadio dipilih sebagai pengerusi dan Joachim Krug bertindak sebagai pengarah sukan. Sebelum ini Sadio adalah agen bola sepak. Selepas dipilih secara rasmi sebagai ketua pasukan ini, beliau secara rasmi keluar dari ejen bola sepak supaya tidak mendapat bantahan dari Persatuan Bola Sepak Jerman (DFB).

RB Leipzig sendiri adalah kelab kelima milik Red Bull. Syarikat ini disenaraikan sebagai pemilik FC Red Bull Saizburg di Austria, New York Red Bull di Amerika, Red Bull Brazil di Brazil, dan Red Bull Ghana di Ghana. Berbeza dengan kelab Red Bull yang lain, RB Leipzig tidak dilekatkan dengan nama syarikat yang berkaitan dengan undang-undang DFB yang melarang nama-nama kelab yang mengandungi nama syarikat. Tetapi sebenarnya, RB atau RasenBallsport (sukan bola rumput) di RB Leipzig tidak biasa. Mengesyaki penggunaan RB itu sendiri sebagai satu bentuk menggunakan nama syarikat itu atas nama kelab itu. Red Bull mempunyai inisial RB, kan?

Stadium Bad Bad di Markranstadt adalah tempat pertama RB Leipzig di arena Oberliga. Stadium yang memegang 5,000 penonton adalah ibu pejabat sederhana yang dimiliki oleh SSV Markranstadt. Musim perdana Leipzig di Oberliga atau bahagian kelima bola sepak Jerman dijangka berakhir dengan jayanya. Itu menjadi kenyataan. Tambahan pula, Lepizig berjalan lancar melalui kasta setiap tahun sehingga mencapai Bundesliga pada tahun 2016.

Stadium RasenBallsport Leipzig

RB Leipzig beribu pejabat di Red Bull Arena. Dari 1956 hingga 2010, Arena Red Bull yang kita kenal sekarang dipanggil Zentralstadion. Dibuka pada tahun 1956, stadium ini mempunyai kapasiti 44,345 penonton. Pada tahun 2010, Red Bull mendapat hak ke stadium selepas melalui proses perundingan panjang dengan pihak yang berkaitan. Zentralstadion secara rasmi menukar namanya ke Red Bull Arena.

Pada Mac 2015, RB Leipzig menyatakan hasrat mereka untuk melabur sejumlah lima juta Euro untuk pengubahsuaian stadium. Mereka merancang untuk memperluaskan kawasan VIP, kawasan Press, mewujudkan kawasan kerusi roda khas, menggantikan dua papan mata LED dengan yang lebih besar, dan memperbaharui kemudahan pemain. Sektor VIP menambah tempat duduk dari 700 kepada 1,400 tempat duduk.

Red Bull Arena adalah stadium dengan model pendirian kerusi penuh, tidak ada pendirian ‘berdiri’. Dalam setiap perlawanan di rumah, penyokong rumah sentiasa menduduki stadium sektor B. Penyokong kemudiannya bertanya bahawa sektor B digunakan sebagai pendirian pada kesempatan pertemuan pendukung pada 2014. Bagaimanapun, sehingga 2016, kelab itu tidak menjawab permintaan pendukungnya.

RB Leipzig Warna dan Logo

RB Leipzig pasti mempunyai warna dan logonya sendiri. Semua kelab yang dimiliki oleh Red Bull mempunyai syarikat minuman tenaga yang sama. Tetapi itu tidak boleh dilakukan di Jerman. Apabila mereka ingin menyeberangi persaingan sulung pada tahun 2009, penyerahan logo pasukan RB Leipzig diproses oleh Persatuan Bola Sepak Saxony (SFV) yang menjadikan pasukan ini menjalani musim 2009-2010 tanpa logo pasukan. Penolakan itu berdasarkan penilaian bahawa logo pasukan Leipzig yang dikemukakan adalah logo tiruan dari syarikat Red Bull.

Pada tahun berikutnya, Leipzig muncul dengan logo baru yang menghilangkan imej dua lembu jantan dan menambah beberapa scribbles. Ketika Leipzig dimainkan di 2. Bundesliga, logo Leipzig ditolak oleh DFL. Akhirnya, Leipzig sekali lagi membuat logo pasukan yang jauh berbeza daripada logo kelab-kelab Red Bull yang lain. Logo itu adalah logo yang kita lihat sekarang.

Pencapaian RB Leipzig

LigaPencapaianTahun
BundesligaRunners-up2016-17
2. Bundesliga (II)Runners-up 2015-16
3. Liga (III)Runners-up 2013-14
Regionalliga Nordost (IV)Champions2012-13
NOFV-Oberliga Süd (V)Champions200910, 2014-15
Sachsenliga (VI)Champions2013-14
Bezirksliga Leipzig (VII)Champions 2009-10, 2010-11
KejuaraanPencapaianTahun
DFB-PokalRunners-up2018-19
Saxony CupWinners2010-11, 2012-13

Penyokong RB Leipzig

RB Leipzig mempunyai asas penyokong yang cukup besar. Adalah diketahui bahawa terdapat 27 kumpulan penyokong RB Leipzig rasmi sehingga 2016. Dua kelab penyokong pertama yang menyertai adalah L.E Bulls dan Bulls Club pada tahun 2009. Bulls Club mendakwa sebagai yang terbesar. Walau bagaimanapun, L.E Bulls masih yang paling lama. Akhbar Jerman, Mitteldeutsche Zeitung, mengeluarkan laporan bahawa RB Leipzig mempunyai 5,000 penyokong yang teratur pada Mac 2016.

Dari sejumlah kumpulan penyokong Leipzig, kesemua mereka dianjurkan dalam kesatuan penyokong RB Leipzig Fanverband. Unit ini dibentuk pada tahun 2013. Ia adalah organisasi sokongan kelab yang membayar rasmi. Pada tahun 2016, terdapat 25 kumpulan penyokong yang menyertai Fanverband Fans Rip Leipzig. Daripada 25 kumpulan ini, dua wakil dari setiap kumpulan bertemu setiap empat hingga enam minggu. Penyokong kesatuan ini juga menganjurkan mesyuarat sekali setahun. Sesiapa sahaja boleh menyertai mesyuarat itu, walaupun mereka bukan ahli kesatuan penyokong.