Samuel Eto’o Mahu Menjadi Jurulatih yang berjaya di Eropah

Samuel Eto’o, bekas bintang Barcelona, ​​memberitahu bahawa dia berhasrat menjadi jurulatih bola sepak dan mencapai kejayaan di Eropah selepas bersara sebagai pemain. Dia juga mengatakan bahawa membuat ini berlaku secara untuk menentang tanggapan bahawa jurulatih hitam tidak akan berjaya di Eropah.

Jurulatih hitam sentiasa dilihat sebagai warga kelas kedua di Eropah. Samuel Eto’o sedar ini dan mengatakan bahawa dia telah berjaya sebagai pemain dan oleh itu harus menakluki Eropah sebagai jurulatih.

Beliau juga memberitahu yang setakat ini terdapat ramai bekas pemain hitam yang tidak mahu meneruskan kerjaya mereka sebagai jurulatih kerana isu perkauman masih sangat kuat di Eropah. Walaupun dia yakin keinginan mereka untuk terlibat sebagai jurulatih sangat tinggi.

Samuel Eto’o kerap mendapat tafsiran ras apabila dia menjadi pemain

Samuel Eto’o juga menyedari bahawa terdapat beberapa pelatih dari Afrika yang mempunyai kualiti dan lesen yang baik. Tetapi mereka tidak mempunyai keyakinan seperti jurulatih hitam lain.

Pada masa ini dirinya masih aktif bermain dan memperkuat Qatar Sports Club. Semasa kerjayanya sebagai pemain bola sepak, dia mengakui kepada kiosk 918kiss register agent free bahawa dia sering mendapat penghinaan perkauman daripada menentang penyokong. Salah seorang daripada mereka adalah ketika dia masih memperkuat Inter Milan dari 2010 hingga 2012.